• 3 lipca 2020

Nieprzyjemny zapach z ust jest powodem tzw. halitozy, której przyczyną są bakterie beztlenowe. W przypadku, gdy potrzebne jest niemal natychmiastowe odświeżenie oddechu, można z powodzeniem sięgnąć po odświeżające gumy do żucia, cukier oraz tabletki, najlepiej jeżeli nie posiadają cukru w składzie. Najlepsze produkty to te, które powstały na bazie mięty, eukaliptusa oraz koperku czy bazylii.

Przykry zapach z ust bardzo często jest sygnałem zaniedbanych zębów oraz chorób układu pokarmowego lub oddechowego. Aby zminimalizować postęp rozwoju bakterii beztlenowych zaleca się mycie zębów najlepiej po każdym posiłku, a także stosowanie nici dentystycznych wraz z płynami do płukania jamy ustnej. Jeżeli problem ten nie zostane zahamowany, konieczna jest wizyta u dentysty, gastrologa lub laryngologa. 

Mięta pieprzowa

Spożywanie herbat z miętą pieprzową korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej. Pomaga to utrzymać odpowiednie nawilżenie błony śluzowej jamy ustnej oraz odświeżyć oddech. Innym sposobem jest nakładanie na jeżyk kropli lub dwóch specjalnego olejku miętowego, który daje niemal natychmiastową różnicę. Olejek ten posiada bardzo przyjemną woń oraz smak, który pozwala szybko zniwelować przykry zapach wydobywający się z ust. 

Pomarańcza, cytryna, jabłka

Cytrusy świetnie odświeżają zapach. Najlepiej spożywać jedną pomarańczę lub jabłko dziennie aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, związanych z przykrym zapachem. Związki, które znajdują się w cytrusach posiadają zdolność do normalizowania składu flory jelitowej. Jabłka zaś, usuwają resztki pokarmu spomiędzy zębów oraz pobudzają jamę ustną do produkcji śliny. Co więcej, cytryna posiada witaminę C, która odpowiedzialna jest za hamowanie rozwoju bakterii. 

Imbir

Imbir posiada naprawdę wiele pozytywnych właściwości, jedną z nich jest radzenie sobie z nieświeżym zapachem. Przyprawa ta wykazuje obecność olejków eterycznych, które działają odkażająco oraz odświeżająco. Imbir sam w sobie posiada dosyć ostry i soczysty smak. Plastry imbiru swobodnie można żuć, dodać do herbaty czy wody. Imbir można także spożywać pod postacią kandyzowanych kawałków.

Cynamon

Tak samo jak imbir, tak i cynamon wykazuje działanie odkażające i hamujące rozwój bakterii. Jego specyficzny smak pochodzi z aldehydu cynamonowego, który posiada działanie przeciwgrzybiczne. Cynamon można przyjmować, dodając go do kawy, herbaty oraz deseru. W okresie zimowym cynamon dodawany jest także do grzańców. 

Jogurty probiotyczne

Najnowsze badania wskazują, że jogurty probiotyczne posiadają żywe kultury bakterii, które nie tylko pomagają w odpowiednim trawieniu, lecz także doskonale radzą sobie z nieświeżym oddechem. Jogurty to także niezastąpione źródło wapnia, które wzmacnia kości oraz zęby.

Top